Každý vícepatrový objekt se spoléhá na schodiště a dokonce i tam, kde lidé upřednostňují výtahy, jsou schody vždy další možností, případně nouzovým řešením, kdy technika selhává v důsledku poruchy přívodu elektrického proudu či technické závady. I když bývají výtahy první volbou v panelových domech a v jiných výškových budovách, a některé z nich mohou být i velmi atraktivní, jako např. výtah „Páternoster“ v budovách ČVUT v pražských Dejvicích, bez schodiště to nepůjde.

obvodové točité schodiště

Neumíme si představit, že bychom neměli možnost únikového východu po schodech z hořícího hotelu a v rodinných domech, kde se výtah nevyplatí konstruovat, snad jen pro výjimky kvůli tělesně postiženým lidem, se jiným způsobem stěží dopravíte do horních pater, nežli našlapováním krok za krokem po jednotlivých stupních.

čepové schodnice

Vybíráme schody na základě vzhledu

Praktičnost bývá obvykle rozhodujícím faktorem při výběru druhu a ceny schodiště, dbáme na reálné konstrukční možnosti daného objektu, ovšem stejně tak se rozhodujeme o výběru vhodného kandidáta na základě vzhledu.

Každé schody jsou vždy kompromis, který zasahuje do obytného prostoru, a aby byl co nejméně rušivý, přizpůsobujeme je okolnímu prostředí, nebo naopak. Která schodiště minimálně ruší a dobře vypadají?

Schodišťové terasy – zajímavé řešení pro prostornější objekty je vytvoření několika schodových stupňů, zakončené zvýšenou terasou nad okolním prostorem. Na terase může být umístěn např. sedací kout s konferenčním stolkem, pod terasou psací stůl nebo úložný prostor. Z terasy pak mohou stoupat další schody vzhůru do vyššího patra nebo do ložnice v podkrovní části objektu.

Vřetenové schody – s vřetenovými (točitými) schody kolem středového válce se můžete setkat na mnoha místech a obvykle půjde o velmi atraktivní záležitost, která dominuje okolnímu prostředí. Jejich výhodou je, že nevyžadují příliš mnoho prostoru a lze je umístit, kamkoli se rozhodnete, klidně i doprostřed místnosti.

Čepové schodnice – kromě zavěšovaných schodnic na ocelová lanka můžete sáhnout i po řešení vskutku neobvyklém, např. po schodnicích ukotvených jen z jedné strany do obvodového nosného zdiva. Doplněné zábradlím nebo i bez zábradlí ihned zaujmou pozornost tím, že nejsou ničím podpírány.