Majitelé bazénů či vířivek se setkávají se dvěma plastickými hmotami, které dominují v rozvodech pitné, užitkové i odpadní vody.

PPR

Polypropylen se využívá na mnoho aplikací včetně medicíny a potravinářské výroby, běžně se do polypropylenových sáčků balí pečivo, dětské hračky a sportovní potřeby nebo textil. Je spolu s polyetylenem zdravotně nezávadný a tudíž vhodný pro velmi široké spektrum využití a tak vás asi nepřekvapí, že se z něj začaly již před pár desítkami let vyrábět instalační komponenty rozvodů vody v bytech, rodinných domech, ve firmách, průmyslových provozech, zemědělských podnicích a různých společenských institucích. Polypropylen doslova zaplavil trh s instalatérským materiálem a zcela vytlačil ocelové trubky a armatury.

voda v bazénu

Setkáváme se s ním naprosto běžně s tím, že deklaruje bezproblémové využívání vodovodních systémů v interiéru a za jistých podmínek i v exteriéru. Jeho hlavní předností je velmi dobrá tepelná tvárnost, PPR trubky a armatury se také tímto způsobem snadno spojují a instalační práce je tak velice rychlá a operativní.

plavkyně v bazénu

PVC

Polyvinylchlorid neboli PVC je jedním z nejrozšířenějších plastů a využívá se mimo jiné i v odvětví instalatérské profese. Instalatéři jej využívají pro instalace i rekonstrukce stávajících systémů včetně rozvodů vody v bazénech. Výhodou PVC je tvarová pevnost, stabilita (u tvrzeného PVC) a zdravotní způsobilost, takže všechny nadzemní i zapuštěné bazény mohou bez problémů být v provozu v průběhu celé koupací sezóny.

Z tohoto materiálu se zhotovují trubky, ventily, zátky, spojky se závitem, šroubení, téčka, redukce, přechodky, tvarovky, příruby s těsněním pro přírubu 125 mm chlorito.cz, klapky, kříže a kolena a jsou k dispozici i částečně ohebné hadice. Značnou výhodou je velmi nízká cena vzhledem ke snadné dostupnosti plastu a možnosti vyrábět z něj různorodé tvary např. vstřikováním do forem.