Dá se ušetřit

Elektřinu máme doma všichni, protože nám na ni běží spousta různých spotřebičů, takže ji nemůžeme podceňovat. Těžko říct, co by se stalo, kdyby o ni lidstvo ze dne na den přišlo, protože kromě domácnosti ji potřebuji také firmy a řada dalších důležitých míst. Nemovitosti jsou napojeny na veřejnou síť, do které energii dodávají elektrárny. Těch máme u nás několik, přičemž můžeme je rozdělit podle toho, jestli běží na obnovitelný zdroj.

větrná elektrárna

Pokud ano, tak se jedná o vodní, sluneční a tak dále. Ty jsou pro planetu šetrnější, protože třeba takové uhlí se musí nejprve vytěžit a jeho spalováním vzniká dost emisí. My platíme podle toho, kolik elektřiny odebereme, přičemž většinou se jedná o nemalé měsíční částky. Šetřením můžeme tuto částku o něco snížit. Jako první si zkontrolujte, jestli nějaké spotřebiče neběží stále. I takové lednice a mrazničky je vhodné zvážit, jestli nekoupit novou úspornější. Tyto a další rady se opravdu ve vyúčtování promítnou.

Fotovoltaika má smysl

Nemusíme být úplně závislí na dodávce proudu z veřejné sítě, protože je tu možnost elektřinu si vyrábět. Mezi nejefektivnější způsob se řadí fotovoltaika, akorát na ní musíme mít vhodné místo, kterým je nejčastěji střecha. Je nutné však nechat si spočítat, jestli má vhodný úhel sklonu, dostatečně na ni svítí a tak dále, protože to všechno hraje vliv na to, jestli by se nám vyplatila. Naštěstí panely se hodně posunuli kupředu, kdy dosahují slušné efektivity.

fotovoltaická elektrárna

Navíc se dají kombinovat s baterií, která se nabíjí, když je venku slunečné počasí. Tuto energii můžeme následně využívat třeba v noci. Fotovoltaika Olomouc se zabývá montáží a zapojením různých systémů, abyste si mohli vybrat pro Vás vhodný. Musíme počítat s určitou počáteční investicí, ale na řadě místech se vyplatí. Ve finále můžeme za rok ušetřit slušnou částku, takže jestliže máte vhodné místo a dostatek financí, tak tuto možnost rozhodne zvažte.